Mastering the Art of Soviet Cooking - Anya von Bremzen, Transworld, 2014

16,74 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Mastering the Art of Soviet Cooking - Anya von Bremzen, Transworld, 2014
Mastering the Art of Soviet Cooking - Anya von Bremzen, Transworld, 2014

Mastering the Art of Soviet Cooking

Born in a surreal Moscow communal apartment where eighteen families shared one kitchen, Anya von Bremzen grew up singing odes to Lenin, black-marketeering Juicy Fruit gum at... Čítať viac

4,7 31 hodnotení
Vydavateľstvo
Transworld, 2014
448 strán
6-7 hodín čítania

Born in a surreal Moscow communal apartment where eighteen families shared one kitchen, Anya von Bremzen grew up singing odes to Lenin, black-marketeering Juicy Fruit gum at school, and longing for a taste of the mythical West... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Angličtina
18,95 €

16,74 €

-12 %
Na sklade 1 ks
  • Osobný odber 14. 6.
  • Na vašej adrese 14. 6.

Osobný odber

Kníhkupectvá
14. 6.
balíkovo
14. 6.
AlzaBox
14. 6.
Packeta
14. 6.
Slovenská pošta
(na poštu)
14. 6.
BalíkoBOX
14. 6.

Doručenie na adresu

Kuriér Packeta HD
14. 6.
Kuriér GLS
14. 6.
Slovenská pošta
(na adresu)
14. 6.
Ďalšie knižné vydania (2)
Umenie sovietskej kuchyne - Anya von Bremzen, Premedia, 2022
Pevná väzba s prebalom
Slovenčina, 2022
Na sklade 2 ks

16,95 €


Umenie sovietskej kuchyne - Anya von Bremzen, Premedia, 2014
Pevná väzba s prebalom
Slovenčina, 2014
Vypredané

Naši škriatkovia odporúčajú

Legendy & Latte - Travis Baldree, Zelený kocúr, 2024
Mastering the Art of Soviet Cooking - Anya von Bremzen, Transworld, 2014
16,74 €

Viac o knihe

Born in a surreal Moscow communal apartment where eighteen families shared one kitchen, Anya von Bremzen grew up singing odes to Lenin, black-marketeering Juicy Fruit gum at school, and longing for a taste of the mythical West. It was a life by turns absurd, drab, naively joyous, melancholy and, finally, intolerable. In 1974, when Anya was ten, she and her mother fled to the USA, with no winter coats and no right of return. These days, Anya is the doyenne of high-end food writing. And yet, the flavour of Soviet kolbasa, like Proust's madeleine, transports her back to that vanished Atlantis known as the USSR.
Čítať viac
Počet strán
448
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
129×198 mm
Hmotnosť
315 g
ISBN
9780552777476
Rok vydania
2014
Naše katalógové číslo
177280
Štýl
historický
Jazyk
angličtina
Pôvod
Srbsko
Vydavateľstvo
Transworld
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,7 / 5

31 hodnotení

24
4
0
0
1

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

5

Rada čítam, snívam a popíjam kávu pri rozhovoroch odhaľujúcich duše. Recenzie píšem aj na instagram pod menom Knihomoľka z lesa

Patrícia R.
Overený zákazník
11.1.2023
Zaujímavé
Rodina autorky odišla v roku 1970 z Moskvy do Filadelfie a zistila, že v novej krajine je všetko akési iné. Trpké, groteskné a originálne rozprávanie o matke a dcére, ktoré popri varení spomínajú na to, ako sa žilo v Sovietskom zväze. Tak sa nám približuje sociálna a politická situácia Ruska, história krajín, či absurdnosti režimu veľmi príjemným spôsobom. Nájdeme tu také tri roviny: rozprávanie o rodine, o ruskej histórii, o jedle a Anye samotnej. Posledná kapitola je zbierka receptov, z ktorých niektoré určite chcem vyskúšať. Každá kapitola zároveň opisuje jednu dekádu a približuje jedlo, ktoré to obdobie najviac vystihuje. Dozvedáme sa tak teda veľa faktov.

Je to nostalgické, no zároveň nie príliš sentimentálne čítanie. Šokujúce aj objasňujúce. Zasiahne v tom najpozitívnejšom zmysle slova.

“Kedykoľvek s matkou varíme, rozpráva mi o svojich snoch.”
Čítať viac
20.11.2022
Vynikajúca kniha
Toto je jedna vynikajúca knižná delikatesa, z ktorej si budete pahltne ujedať, aj keď neraz natrafíte na pachuť krutosti a absurdnosti komunistického režimu, genocídy, či hladomoru ...
"... Vodca sa vôbec osobne zaujímal o mnoho vecí. Ak práve nebol zaneprázdnený podpisovaním rozkazov na popravy alebo cenzúrovaním kníh, prípadne premietaním filmu Volga, Volga, vychutnával si Vlajkonosič komunizmu ryby alebo sovietské šampanské..."
.
Anya Von Bremzen poňala svoju výpoveď o živote v Sovietskom zväze, ale aj v exile, veľmi citlivo, presvedčivo a aj vskutku originálne. Sedem desaťročí života v krajine (ne)obmedzených možností totiž zachytáva aj prostredníctvom jedál, ktoré boli pre tú dobu a krajinu typické. Dozviete sa, na čom si pochutnávali mašketné jazýčky tých privilegovaných, alebo čo si počas extrémneho hladomoru a vojny mohli "dopriať" kŕčami stiahnuté žalúdky vojakov a zbedačeného ľudu ...
A ako inak, nebude chýbať ani téma alkoholu ...
.
Rozprávanie o histórii krajiny prepletá so spomienkami na svoju rodinu, kde najväčší priestor venovala svojej mame a ich vzťahu.
Cez smutné a aj vtipné fragmenty zo svojho života krásne formulovala napríklad aj to, ako u nás ľudí funguje taký ten spomienkový optimizmus a možno že podvedomá snaha idealizovať si niečo, čo za to rozhodne nestojí. Obzvlášť sa mi páčilo, ako Anya rozprávala o potravinovom patriotizme a jej rozčarovaní pri zistení, koľko rýdzo "sovietských" pochúťok vlastne prišlo spoza veľkej mláky ...
.
Nájdete tu recepty a aj množstvo zaujímavostí. Ak ste ešte nepočuli napríklad o tom, ako umieral Stalin, či o tom, aký komfort si užíval Lenin resp. jeho múmia aj po smrti, alebo ako to fungovalo v Rusku, keď z pultov predajní zmizol alkohol, určite po knihe siahnite. Veľmi odporúčam.
Čítať viac
21

O knihách, čo ma zaujali, píšem aj tu: https://www.instagram.com/monikabelinova/

Monika Bělinová
Overený zákazník
17.10.2022
Nájde sa aj u vás v okolí niekto, kto stále s nostalgickou iskrou v oku básni o tom, aký bol život v ZSSR úžasný a kiež by sme sa tak vrátili do starých dobrých čias? Dajte mu prečítať túto knihu, lebo ak by mu náhodou zlatá rybka splnila prianie, je dosť možné, že by len naprázdno preglgol…

Nie je to kuchárska kniha, ale recepty v nej nájdete (a určite ich vyskúšam!). Ani učebnica dejepisu, ale o tom, ako sa žilo v Sojúze, najmä obyčajným ľuďom, sa z nej dozviete naozaj veľa. Anna von Bremzen v Umení sovietskej kuchyne šikovne kombinuje rodinnú históriu so siedmimi dekádami veľkých dejín Sovietskeho zväzu cez pokrmy symbolizujúce každé obdobie a výsledkom je originálne, tak akurát sentimentálne rozprávanie, ktoré osvetlí vzostupy, zvraty a pády tejto obrovskej krajiny veľmi sympatickým spôsobom.

Autorka s matkou pripravujú kulebiaku, bliny, botviňu („Ona fakt existuje mimo literatúry?”) a mnohé ďalšie jedlá z obdobia od boľševickej revolúcie, medzivojnových hladomorov, rokov vojny cez sovietsku spoločnosť až po tú ruskú a na pozadí gastronómie odhaľuje spoločensko-politické súvislosti naozaj pútavým štýlom.

Sami sa rozhodnite, či sa pri čítaní budete smiať alebo plakať, najmä pri opisoch komunálnych bytov so spoločnou kuchyňou pre mnohé rodiny či časoch, keď boli potraviny na prídel. Čo sa pre priemerného obyvateľa Moskvy zmenilo dnes?

Vynikajúce čítanie, vtipné a smutné zároveň, ktoré ma bavilo viac, ako som čakala.
Čítať viac
40

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
13.10.2022
Výborná a zaujímavá kniha
,,Zo spätného pohľadu bol rok 1987 skvelým rokom na návštevu. Všetko sa zmenilo. A predsa nič."
Takto vnímala autorka svoju návštevu domoviny po emigrácii do USA, kam odišla ako dievča spolu s matkou. Táto kniha nie je kuchárska. Je v nej podaná história Sovietskeho zväzu prostredníctvom rozprávania a spomienok ochutených rôznymi národnými jedlami. Clivota, ťažký život a nádej sú vyvážené ruskou gastronómiou a čitateľ má pocit odľahčeného čítania ťažkých tém, ktoré prechádzajú dekádami od cárskeho Ruska a hladovania, cez prídelový systém 2. sv. vojny, komunizmus až po súčasnosť. Miestami humorné situácie vám navodia úsmev na tvári, ale niekedy zas budú s trpkou príchuťou. Celistvosť knihy dopĺňajú recepty na konci podľa dekád 20. stor. a bliny z 21. stor.
Od tejto knihy som nemala očakávania, preto som z nej milo prekvapená. Je výborne spracovaná a skvelo sú v nej skĺbené klasická história so sovietskou (Ruskou) gastronómiou. Ja som sa z nej dozvedela veľmi veľa, pre mňa nových, informácií a určite po nej ešte niekedy siahnem. Skvelý počin táto kniha a ja vám ju vrelo odporúčam.
Čítať viac
22.3.2022
Autorka vniesla čitateľa do jej každodenného života v Sovietskom zväze. Mnohí si socializmus pamätajú, ale pre mladších ročníkov (ako aj ja), je to svet poznaný iba na základe ľudských príbehov tých, ktorí socializmus prežili (či už v Rusku alebo na území iných postsovietskych krajín) alebo z učebníc. Kniha je pútavo napísaná, komické situácie striedajú tie menej veselé. Dôležité je, že podáva skutočný (autobiografický) obraz jedinca a spoločenskej vrstvy do ktorej patrí, počas éry vládnutia jednotlivých vodcov režimu. Čítať viac
bandi
Neoverený nákup
28.12.2015
Názor čitateľa
Pozoruhodná kniha aj vďaka skvelému prekladu. Poznámky prekladateľa boli prínosom. Pre mňa osobne bolo prekvapením, že napriek tomu, koľko do nás v detstve hustili o našom najväčšom priateľovi Sovietskom zväze ako málo sme o reálnom živote v ňom vedeli. Zaujmavá informácia bola o Mikojanovi, ktorý napriek svojmu vysokému postaveniu už za Stalinovej éry, dokázal preplávať všetkými politickými zmenami až do úspešného dôchodku... Čítať viac
bandi
Neoverený nákup
28.12.2015
Názor čitateľa
Pozoruhodná kniha aj vďaka skvelému prekladu. Poznámky prekladateľa boli prínosom. Pre mňa osobne bolo prekvapením, že napriek tomu, koľko do nás v detstve hustili o našom najväčšom priateľovi Sovietskom zväze ako málo sme o reálnom živote v ňom vedeli. Zaujmavá informácia bola o Mikojanovi, ktorý napriek svojmu vysokému postaveniu už za Stalinovej éry, dokázal preplávať všetkými politickými zmenami až do úspešného dôchodku... Čítať viac

„Túžil som ju nežne zaobaliť hebkým tichom ako do deky.“